top of page

PROJECT

Blindwalls

JAAR

2020

BESCHRIJVING

Het Liesbos is een prachtig natuurgebied met een rijke geschiedenis. Het is het grootste en oudste zomereikenbos van Nederland. Vanaf de 15e eeuw was het bos in het bezit van de Nassau’s. Mensen van adel kon hier comfortabel jagen op o.a. blauwe reigers, die al sinds de middeleeuwen in het bos zitten. Vanaf 1795 is het bos voor iedereen toegankelijk.
 

De schildering is een initiatief door bewoners van De Rith. Via een burger initiatief werken ze samen met gemeente Breda om het gebied aantrekkelijker, veiliger en bekender te maken. De realisatie van drie muurschilderingen in samenwerking met Blind Walls Gallery is hier onderdeel van. Voor deze schildering heb ik me laten inspireren door de omgeving van het Liesbos. Al sinds de middeleeuwen is er een reigerkolonie gevestigd in deze omgeving. Met deze schildering wil ik de natuur en omgeving in het zonnetje zetten. Verder heb ik planten uit de omgeving verwerkt in de schildering, zoals speenkruid en het bosviooltje. Aan de rechterkant zie je een eik, het Liesbos is namelijk het grootste en oudste zomereikenbos in Nederland. In deze specifieke boom zie je lapjes kledingstukken hangen. Dit refereert naar de koortsboom.

In het Liesbos is nog een (nep)koortsboom gevestigd, de echte is namelijk in 1931 omgehakt. Om dit volksgeloof te eren is dit ook in het ontwerp toegevoegd. Het is schemerig omdat de lapjes vroeger stiekem in de boom gehangen werden en dit werd dus vaak bij schemering gedaan.

bottom of page